středa 22. dubna 2015

Špaldový makový chlebíček


Občas se mi stane, že koupím nějakou ingredienci čistě jen na jednu věc a pak stojí několik týdnů, dokonce i měsíců v lednici a nebo už ji také nepoužiji nikdy. Máte to také někdy tak? Přesně tohle se mi stalo s mákem. Já moc maková totiž nejsem. Jenže přítel je pořádkumilovný a tak ho v lednici objevil a já dostala úkol - upéct něco makového a jelikož muffiny peču pořád a velká maková buchta by u nás asi nejspíš skončila v koši, tak padla volba na makový chlebíček..

Doba přípravy: 15 minut + 45 minut pečení

Ingredience
250 g hladké špaldové mouky
2 lžíce hrubé mouky na vysypání formy
100 g cukru krupice
1 lžička kypřícího prášku
1 lžička jedlé sody
2 vejce
200 ml mléka
90 g másla + na vymazání formy
5 lžic mletého máku

Postup
1. Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzdušnou na 165°C). V kastrůlku na nejnižším plameni rozpustíme máslo a dáme stranou vychladnout. Formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
2. Do mísy nasypeme špaldovou mouku, kypřící prášek, jedlou sodu a cukr a promícháme. V odměrce vidličkou rozšleháme vejce, přidáme 200 ml mléka a promícháme. Nakonec do odměrky přidáme i zchladlé rozpuštěné máslo a promícháme. 
3. Tekuté ingredience přilijeme k sypkým a mícháním obyčejnou lžící spojíme vše dohromady. Nakonec už jen vmísíme mletý mák. Těsto nalijeme do formy na chlebíček a dáme péct do trouby přibližně na 45 minut. Jestli je chlebíček hotový zjistíme, pomocí špejle, na kterou se nesmí těsto lepit.
Dobrou chuť!

1 komentář: